Majsbröd och kursmaterial

Jag har haft lektioner. Riktiga lektioner med riktiga elever. Ni vet, sådana som tittar på en och ser ut att tänka "säg något då. lär mig något!". Inte att jag känner press eller så men det kräver ändå en del. Undrar hur de uppfattar mig som lärare. Tror att de tycker jag är helt ok men man vet ju aldrig. Jag siktar nog lite på något form av mellanting, inte för sträng och arg och inte för slappy. Glad men vet ända vad jag sysslar med. Jag önskar jag visste vad jag sysslar med...

Första dan på nya jobbet

Som de uppmärksamma läsare ni är har ni kanske upptäckt att det är en speciell dag för mig idag. Hur känns det då? Det vet jag inte men jag vet att jag är många grader vimsigare än vanligt. Om inte min käre hustru funnits och berättat för mig var jag lagt mitt huvud hade jag varit lite mer stressad just nu tror jag. Har jag med mig den, den och den? Vad är "den" egentligen"? ...och var ligger den!?!? Nu är jag lugn igen. Vad kommer jag att mötas på skolan egentligen? Köttätande små monster som gärna sätter huggtänderna i en intet ont anande obehörig lärare? Högpresterande toppstudenter som har höga krav på lektionernas innehåll och ett omänskligt högt tempo? Kommer eleverna skratta åt mig för att jag inte kan mer teckenspråk än så? Alla tre är möjliga, absolut. Men jag är mentalt förberedda för alltihop! Bring it on!! De skulle iofs kunna vara vanliga gymnasieelever och vanliga mäniskor som bara vill lära sig lite teckenspråk... HA! Vad är oddsen för det?! Hmm... var kan man snabbt få tag på ett överfallslarm...?

Söktjänster

Jag använder nästan enbart en söktjänst på internet. Ni vet där där stOOra. Ibland prövar jag dock andra säkmotorer bara för att inte ge dem ett monopol. Men antingen så är jag bara ovan eller så är det något skumt med många sökmotorer. Jag sökte efter "leksand folkhögskola" på "Softonic" och den första skolan jag fick upp överhuvudtaget var "Zanzibar folkhögskola" som fjädre träff. Åttonde träff var "Leksands folkhögskola". Hur skumt är det en skal 1-10?

Laglighet

Det är väldigt mycket som är förbjudet. Det är också mycket som är tillåtet och nästan lika mycket som man måste göra. Alla har hört de där skumma lagarna från andra länder t.ex. det är förbjudet att tugga tuggumi i Taiwan och ifall du får böter där kan du välja att göra armhävningar istället, i Florida, USA, där det är förbjudet att visa upp underkläder på allmän plats eller klassikern från England att det är lagligt att skjuta en skotte med pil och båge på en söndag. Men i Sverige då? Det är straffbart att rida på älgar i Sverige. Hur skulle jag kunna veta det utan att ha fått detta berättat från mig. Man kan åka fast för att paddla kajak i en fontän eller sitta på en rauk. I många fall har man en inre kompass för rätt och fel. T.ex. skulle jag aldrig kunna stjäla, det går inte. Samtidigt känns det fel att drämma ett stålrör i ansiktet på någon. Men att rida på älgar har jag inget inbyggt rättssnöre. Hur ska jag veta hur jag ska aggera om någon bjuder mig på morot medan personen sitter på en kamel och sjunger en nationalhymn? Är det ok eller blir jag medhjälpare till brott? Är det ok om det är i Länghem men förbjudet i Kungsträdgården? Får jag blogga? Får jag ifrågasätta? Hur ska man undvika lagbrott när det finns lagar för allt? Inklusive älgridning, att man får vara hur elak som helst mot insekter och att det är förbjudet att gå naken på stan...


Relevans till livet

De senaste inläggen har kanske inte varit jätterelevanta vad gäller vad jag faktiskt gör på dagarna och hur det "går" i livet. Men det har hänt litegrann som till och med jag tänkte "Oj, det här var ju relevant" Det är nämligen så att utöver att jag ska plugga pedagogik på halvfart under året så har jag också ett muntligt avtal (ska bli ett skriftligt så fort jag är tillbaka i Leksand) med Leksands gymnasieskola att jag ska börja undervisa där om dryga en och en halv vecka, knappt det egentligen. Inte "mitt" ämne men att lära pilemariska gymnasister teckenspråk ska nog gå bra det också. Se där, jobb, plugg, inkomst. Allt på en gång. Gött! Se, allt går med lite förbön.

Förutom detta så var vi på Jauvets föreställning "Nu dör vi" alldeles nyss. De ska nämligen lägga ner sin gyckelverksamhet och det var ett mycket känslomässigt avsked. Ni som sett Jauvet vet hur bra och härliga dem är, ni andra tycker jag faktiskt lite synd för att ni aldrig får chansen. Första gången jag såg Jauvet framförde dem "Sonja Sövardotter"(jag stavar inte fel DÄR iallafall, den heter så). Ni som känner mig och har träffat mig kanske vet att jag tycker om att skoja men skrattar inte själv så jättehögt och ofta men dessa herrar fick mig att gråta av skratt där jag satt. Så jag lyfter på hatten åt de bästaste, lönnfetaste, mest patetiska och underbara gycklare, de mest fantastiska och mest älskade underhållarna i medeltidssverige. Vi ska alltid sjunga era sånger, era skratt ska aldrig dö ut...

Toalettpapperssvar

Jag har äntligen fått svar på mitt mail om toappper. Tyvärr innehöl det inte alls de svaren jag hopades på men det gav ändå en inblick i vilken komplicerad uppgift man har som toalettpappersproducent. För att underlätta och inte tappa bort er i mina förklaringar i vad som stod i mailet så lägger jag det här nedanför. Mitt mail som personen i fråga svarar på är  tyvärr borta men jag skrev först ett tack till de för att de tillhandahåller pappret, som utan vars hjälp mina relationer hade varit färre och min personliga hygien värre. Efter detta förklarade jag dilemmat och frågade vad de gjorde åt detta i sina produktutvecklingar. Till sist bad jag om handfasta tips om hur man ska gå till väga i framtiden för bästa möjliga torkningsprestation.


Hej Jan-Erik

Tack för visat intresse av oss och våra produkter!

Jag håller med dig om att mycket har förbättrats i och med introduktionen av toalettpapper. Det är svårt att tänka sig att det inte var alls särskilt länge sedan en majoritet av befolkningen använde tidningspapper till att torka sig med.


Det ställs dock många krav på funktionaliteten av ett toalettpapper och många av dessa krav står i motsatsförhållande till varandra. Ett papper ska ha en viss mjukhet vare sig det är gjort av returfiber (Serla) eller nyfiber (Lambi). Det ska dessutom ha en viss våtstyrka (så att det ej smular eller går sönder när man torkar sig) samtidigt som det måste ha en relativt snabb upplösningsförmåga så att det inte täpper igen våra avlopp.


Vi arbetar ständigt med produktutveckling för att få fram produkter som är bäst lämpade för dessa motstridiga kriterier och för att få fram produkter som både har önskvärd styrka, men även mjukhet.


Tyvärr har jag inte något allmängiltigt bra råd till hur du ska gå tillväga för att helt undvika pappersrester och vilken produkt som är allra bäst lämpad. Vill man göra som fransmännen så finns det Bidé och vill man ha ett billigare alternativ så finns det tvättlappar särskilt avsedda för toalettbesök att använda när man torkat klart.


Återigen tack för dina åsikter som framförts till produktansvarig


Effektiv marknadsföring!

Min fru är lite stolt nu. Genom en skicklig marknadsföringsteknik som hon kallar för att "outa på facebook" bloggens läsarantal bara idag stigit med otroliga 150%! Jag vill säga tack, och välkmona de 6 nya läsarna till joabemaala.blogg.se!

(Facebook är fortfarande ondskefullt och värt att hålla sig ifrån...)

Gratis onlinespel

Gratis spel på internet kan vara riktigt roligt! Jag har personligen provat många olika och alla har haft sina charmer (om de haft några alls). Det första jag spelade var nog "Managerzone" där jag som manager hade ett hockeylag med spelare som jag tränade inför matcher och turneringar. De som känner mig vet att mitt idrottsintresse är begränsat och därför var jag inte speciellt aktiv eller kvar länge. Efter det var det "Nukezone". Som man hör på namnet var denna "zone" mer inriktad på att skapa fred genom att bomba skiten ur alla andra. Det var ganska roligt ett tag men jag tröttnade på att bara läsa av tabeller hur det gick för mitt "land" och mina sateliter och grejor. Efter "Nukezone" var det väldigt lugnt. Sen kom flashspelen...

Flashspelen är inget man loggar in på som ni säkert vet utan bara spelar här och nu där man kan. En favorit som fortfarande håller tycker jag nog är "The Last Stand" (finns även en tvåa som är en värdig uppföljare). Ett varmt rekomenderat spel som det dock inte går så bra att spela med touchpad. Just nu är det dock strategispelet "Grepolis" som gäller! Men även om min hustru inte förstår det så behöver jag verkligen mer sten för att expandera och för att få mer sten behöver jag två kulturpoäng!! Ack, du grymma artificiella värld!!!

Ormen i paradiset

Jag tycker verkligen om att gå på toa. Inte att vara tvungen att gå men att väl sitta där "and doing my buisnes". Det finns så mycket som är bra då liksom. Man får vara ifred, det är en härlig kroppslig njutning, man gör sig av med en massa gammal skit och när man väl är färdig så känner man sig lättad och "färsk". Men det finns ju saker som stör och förstör den underbara stämning jag skapar därinne. Då pratar jag inte om folk som stör eller knackar, jag pratar inte om dålig mage som skapar en helt egen stämning, inte heller främmande toaletter eller ens mörka utedass i spöregn. Nej, det jag pratar om är värre än så. När man har avnjutit en härig stund för sig själv och ska avlsuta. Man lägger ner tidningen eller boken man hade med sig och sträcker ut handen... Nu tänker ni "aha, toapappret är slut" men nej, det jag pratar om är värre än så. Det är efter själva torkningen jag menar. När man rengjort underredet och upptäcker att pappret sitter kvar!!!

Jag är övertygad om att jag inte är ensam om denna upplevelse! Det har inte hänt bara en gång utan upprepade gånger med olika märken! Vad gör Lambi, Serla och alla andra åt det!? Precis!!! Jag har ingen aning!! Bra poäng... Ska skicka mail till dem och fråga. Redovisar svaret här sen. Men jag tvekar att vad de än gör inte kan ge mig tillbaka all den tid och frustration jag lagt på efterrengöringsrengöring!

Komentarer

Som ni troligtvis vet bättre än mig så har vissa av er kommenterat vad jag skrivit på denna, min lilla blogg. Jag har tagit tag i min krage, dragit ur tummen ur ett trångt kroppsskrymsle och svarat på en del av dem nu. Nu är jag en sån där blogg som svarar på alla komentarer! Förutom de där komentarerna iofs... ni vet allt vilka jag menar... Men sluta inte skica dem...

Hitills har jag svarat på komentarna från inläggen:

Tacksamhet

Stressad och uttråkad

Kök

Alla sexans dag

Het kompost

Varandra och en hund

Köttbulleratio

 

Så om ni vet med er att ni skrivit en kråka där så kan ni vara säkra på att jag har plitat ner en orre tillbaka.


Hälsa del 2 - Hur vet man vad som stämmer?

Innan jag går in på de olika behandlingar jag vill prata om så måste jag förklara två saker som kommer att komma upp mycket och som nämns mycket i min tidigare nämnda källbok (inläggett "Comeback och Hälsa del 1), nämligen placebo och dubbelblindad randomiserad klinisk prövning.

Placeboeffekten: Många har hört ordet och har troligtvis redan en uppfattning om dess betydelse. Men såklart vill jag vara tydlig. Placeboeffekten är den effekt ett preparat eller behandling ger utefter, i detta fallet patientens, tidigare uppfattning, fördommar, kunskaper, etc. Allting bakomligande som ger patienten någon som helst uppfattnign och behandlingen/preparatet påverkar utfallet. Tror patienten att det kommer att fungera, kommer det att fungera bättre. Tror patienten inte alls på en förbättring kommer det att påverka negativt. Placeboeffekten är extremt kraftfull i många fall men har så gott som aldrig helt på eget hand lyckats bota åkommor (ifall det finns åkommor att bota). Även om sinnet tror att kroppen är botat behöver så inte vara fallet.

Dubbelblindad randomiserad klinisk prövning (DRKP) är det allmänt vedertagna sätt att utreda vad som helst för att ta reda på sanningar och verkan. Klinisk prövning innebär att personen i fråga som vill göra en undersökning kan redovisa för undersökningsprocessen och på ett konkret sätt ska kunna uppvisa en struktur, en klar frågeställning och en tydlig sammanställning där all data sammanförs och visar ett resultat (hela processen ska kunna redogöras för). Det är viktigt att redovisa ALLA fakta och ta med allt i sammanfattningen (det är många halvseriösa "forskare" som glömmer ta med de negatvia resultaten i sammanställningen). En klinisk prövning är helt objektiv och ska bara jämföra och observera. Randomiserad innebär att testgrupperna ska vara slumpmässigt utvalda och över ett vitt spann (grupperna ska helst vara tre med så många deltagare som möjligt, en grupp som får det/den nya preparatet/behandlingen, en som får en placebo och en som får en konvetionell behandling/preparat, för att kunna göra en rättvis jämförelse utan missvisande placeboeffekt). Det är t.ex. svårt att ta reda på hur ett läkemedel verkar på en befolkning genom att testa det på en grupp 8-åriga flickor där samtliga har flätor och en lös tand.Dubbelblindad betyder att varken patienten eller "utdelaren" av preparatet/behandlingen ska veta vilket som är ren placebo eller riktig. Patienten ska inte veta eftersom deras egna tankar, känslor, fördommar skulle påverka. Utdelaren för att dennes undermedvetna betende om exempelvis ett placebo utdelas skulle påverka patienten.

Vem är det då som gör alla dessa forskningar? Egentligen kan vem som helst göra dem. Men när man har gjort en och ska publicera den så måste man räkna med att hela den samlade forskarvärlden kommer att granska allt du gjort och ifall du inte kan upprepa dina resultat eller det hittas felaktigheter som påverkar utfallet är det ingen som kommer att ta dem på allvar. Det finns en organisation som har som mål att sammanställa och utvärdera alla rapporter som släpps ständigt och vaska fram vad som är bluff och vad som stämmer. De heter Cochrane Collaboration, de är globala och de granskar hårt. Läkare, biologer, kemister och allt du kan komma på finns i samarbetet och de har som mål att ifrågasätta och testa allt. Att objektivt ta reda på vad som är sant. "Om det är sant tål det att testas".

Comeback! och Hälsa del 1

Jag förstår att ni har suktat, att ni har längtat. Men nu kan jag med glädje i fingarna berätta för er... Jan-Erik skriver igen...

Ja, nu till substansen som utlovades i förra inlägget. Uppenbraligen hade jag rätt i att jag troligvis inte har "outat" mitt beslut att avsluta studerna på skolan jag gått på i tre år. Istället har jag sökt och kommit in på Pedagogik A på Umeå univesitet där jag ska studera ifrån på halvfart under ett år nu (det är distanskurs så ni som bor uppemåt Umeå behöver inte oroa er). Det är sant och jag hoppas att det kommer något bra av detta. Personligen kan jag ju säga att mår mycket bra över detta och känner mig faktiskt riktigt fridfull över att inte behöva gå tillbaka till min gamla skola. Självklart kommer jag sakna människor som finns där, men skolan i sig...?

Men nu till något spännande istället. Alternativmedecin och helande!! Yeay! Det finns tre anledningar att jag vill skriva om det här:

1. Min fru suckar så tungt när jag säger saker om detta (tyngre än vanligt) och jag vill inte vara en börda för stackaren.
2. Har nyss gjort en del research utifrån en bok jag fick i början på sommaren och efter att en snubbe som heter Benny Hinn varit i Sverige.
3. Det finns så mycket som jag vill berätta för alla som kan komma i kontakt med dessa behandlingar som jag tycker att alla har rätt att veta (jag vill INTE skriva någon på näsan på något sätt utan bara informera hur det ligger till utifrån den forskning och den data som finns idag).

Ifall det är någon som vill kommentera vad jag skriver eller säger så gör gärna det, från och med nu lovar jag att svara på alla kommentarer som lämnas! Det jag utgår ifrån är två sammarbeten som har till syfte att objektivt lyfta fram sanningen. Den första är en bok som heter "Salverkvick och Kvacksalveri -Alternatvimedicinen under luppen" av Simon Singh (naturvetenskaplig författare) och Edzard Ernst (professor i alternativmedicin) som är naturveteskapligt objektiva med den kliniska prövningen som grund. Den andra är en organisation som heter "Sola Scriptura" som inte är bundet till något enskillt samfund utan ett samarbete med den grundläggande åsikten att allt som är sanning vad gäller ett kristet leverne och perspektiv går att utläsas ur Bibeln. Som ett komplement till just helandebiten har jag tagit kontakt med Katolska kyrkan och ställt lite frågor efteresom de av tradition undersöker och utreder alla påstådda mirakel för att sålla bort det som inte är äkta.

Som den uppmärksamma läsaren du är har du säkert upptäckt att detta är ett ganska långt inlägg och därför tänker jag inte fortsätta mer nu. Istället kommer jag att ta upp flera olika behandlingsformer, händelser och utredningar i ett försök att närma mig någon form av sanning. Min utgångspunkt är att allt som är sant går att prövas och att enda sättet att få fram vad som är sant är att pröva det. Nästa inlägg (som kommer väldigt snart faktiskt, eftersom min förtjusande hustru fått tillåtelse att "få" mig att skriva snart igen) kommer att prata om hur man kan veta vad som stämmer och inte. Vem bestämmer det? Sedan olika behandllingar såsom akupunktur, därefter homeopati och senare kiroprakti för att komma in på ämnen som Gudomligt helande och kvacksalvare som Benny Hinn. Leta efter inlägg med "Hälsa" i så hittar du. Vi hörs!

RSS 2.0