Radio var kul

För er lyckliga som inte har facebook och för er som missade "Gomorron Dalarna" klockan kvart över 8 i måndags morse.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2813&artikel=4295321

Hälsa del 3 - Akupunktur

Akupunktur är gammalt. Riktigt gammalt. Det finns belägg som sträcker sig över 4000 år tillbaka i tiden men sanningen är att ingen vet hur länge det har funnits. Det man vet är att akupunkturen har sitt ursprung i Kina och enligt en spridd legend började akupunkturen med en kinesisk soldat som besvär med hosta. Ingenting han gjorde hjälpte och hostan blev bara värre. Eftersom det är svårt att strida duktigt när man hostar hände det sig som så att soldaten blev träffad av en pil. När han fördes till läkekunniga upptäckte man att hostan hade försvunnit. De förstod på en gång att det var för att han hade blivit träffad av pilen och bestämde sig för att ta till vara på sin nyvunna kunskap och förfina den en aning. I en frisk kropp finns det en balans av fem element:

Trä (lever, gallblåsa,öga senor,ilska)

Eld (hjärta, tunntarm, tunga, kärl, glädje)

Jord (mjälte, magsäck, mun, muskulatur, inåtvändhet)

Metall (lungor, tjocktarm, näsa, hud, sorg)

Vatten (njure, urinblåsa öra, skelett, fruktan)

Enligt akupunkturutövare finns det också krafter i kroppen. Livskraften Qi [tchi] flödar i kroppen längs något som kallar meridianer. Meridianerna är olika till antalet och djupet beroende på vilken typ av akupunktur man tillhör men alla löper längs med kroppen från hjässa till fotsulor. Det är när en eller flera av dessa meridianer blockeras och Qin hindras som sjukdom, smärta, illamående, depression eller allt som stör balansen inträffar. Genom att manipulera meridianerna med nålar styr man energin och ska kunna öppna upp dem.

Akupunktur sägs kunna behandla och bota:

 • Ofrivillig barnlöshet och IVF

 • Depression

 • Spädbarnskolik

 • Förlossningsförberedande akupunktur

 • Klimakteriebesvär

 • Åksjuka

 • Migrän

 • Graviditetsbesvär

 • Sluta röka

 • PCO/PMS

 • Idrottsskador

 • Alla diagnostiserade smälttillstånd och många sjukdomstillstånd där det finns väl dokumenterade resultat, tex. astma, allergi

För att göra ett kliniskt försök på om akupunktur har man kommit fram till ett stort problem. Hur gör man placebonålar? Eller jag ska säga så här, det var ett problem tills en tysk läkare konstruerade teleskopnålar som fäster på huden och känns lika mycket men utan att tränga igenom huden. Det nya problemet är hur man skulle kunna göra ett dubbelblindat test. Det problemet har man inte löst men man har istället än så länge kompenserats med många och omfattande undersökningar.

Man har forskat på akupunktur från två olika håll. Ett litet antal människor forskar på hur akupunktur fungerar (detta är främst människor som ägnar sig åt det) men det stora antalet ägnas åt att ta reda på om det fungerar och isåfall på vad. Det är den senare jag läst om. Anledningen varför de flesta lägger tid och pengar på detta sättet är att man först vill veta om det fungerar och sen om det fungerar ta reda på hur.

Under så gott som alla de studier som gjorts har man delat in testdeltagarna i tre grupper, en som får behandling med riktiga nålar, en med teleskopnålarna och en utan akupunkturbhandling alls. Detta har varit kliniska prövningar på det sätt som jag skrev om i inlägget Hälsa del 2 - Hur vet man vad som stämmer? och i boken "Salverkvick eller kvacksalveri". Efter många år av forskning, dokumentation och efter att ha testat flera tusentals människor och på alla de åkommor som akupunktur påstås hjälpa mot så har man nått följande slutsats.

Akupunktur har en viss verkan på akuta muskelsmärtor då det kan verka lindrande (borträknat den placeboeffekt som båda de första grupperna upplevde). Utöver det hade akupunktur ingen påvisad effekt alls. Då kommer en intressant fråga tycker jag, kan akupunktur vara farligt? Svaret på den frågan har visat sig vara njae. Rapporterade skador har visat att det kan vara direkt skadligt i strax under en promille av fallen då nålarna inte varit rengjorda eller stuckits in för långt och punkterat organ men eftersom det är så sällan det händer är det ingen fara. Det som har visat sig farligt är när patienter slutar med behandlingar som har visad effekt för att istället ägna sig åt akupunktur. Den lilla placeboeffekt kan aldrig kompensera den verkan som påvisade metoder har och på grund av det så lider många människor i onödan av diverse obotliga sjukdomar eller krämpor där vedertagen medicin skulle hjälpt.


RSS 2.0