Död åt världen

Den 11 september 2001 flög två flygplan in i WTC i New York som ni vet. När en reporter fick en arabkvinna att jubla framför kameran. Hela västvärlden rasade mot det förskräckliga i att jubla inför mordet på människor. Senare visade det sig att kvinnan inte ens kände till attacken utan jublade för att journalisten bjöd hennen på en måltid god mat. Men det intressanta var västvärldens reaktion. Chock, skam och ilska över att människor kan göra så. "Hur kan någon glädjas över människors död?!" Efter den fördömmande attidtyden blir jag förfärad över sviterna efter bin Ladens död. Jag kan förstå de förskrossade människor som känner att de fått upprättelse eller någon form av hämd och nu känner att de kan få ro. Men det är inte bara det, folk gläds verkligen över hans död. De firar och gråter av lycka. Man beter sig på samma sätt som man tidigare kallade smaklöst, vanhedrande, skamfullt och hemskt.

Vad som sägs om bin Ladens död.


"Det är inte öga för öga - det är rättvisa."

"Det är viktigt att han är borta."

"This is a resounding triumph for justice, freedom and the values shared by all democratic nations fighting shoulder-to-shoulder in determination against terrorism."Om ett sådant betende rättfärdigas av att han var en människa som begick onda handlingar, betyder det då att alla som jag har felat på något sätt har motsvarande rätt att glädjas om jag dör eller mördas? Jag behöver alltså bara känna sorg och saknad för den kärlek och det positiva som varje människa har gett mig. Det finns alltså ingenting som säger att jag ska älska någon som inte älskar mig lika mycket först?
Ifall ingen börja älska någon mer först kommer hela världen gå in i en inåtgående spiral av hat, förtryck och vedergällning. Det är i värsta fall iofs, i bästa fall blir det ett sitllestånd med läget vi har i världen idag. Så länge vi inte börjar att älska varandra! Då säger ofta människor, "Hur kan man älska någon som gjort så mycket ont! Tycker du att vi skulle älska Hitler också då?" För det första så blandar människor ofta ihop att "älska" och "tycka om". Jag älskar männioskor men jag tycker inte om allt de gör. Vad är då att älska om inte att tycka om? Jo, att älska är att önska det som är gott för någon. Jag tycker på något sätt inte om det som Usama bin Laden stod för men jag önskar att han insåg sina fel och sökte förlåtelse. Det han planerade och genomförde den 11:e september är fruktansvärt och alltigenom hemskt men jag hoppas innerligt att han finner frid.


Usama bin Laden
10 Mars 1957 – 2 Maj 2011
Hatad av många men också en människa som älskade och älskades,
må han finna frid, förlåtelse och välsignelse.

Kommentarer
Postat av: erica

Bra talat!!

2011-05-05 @ 17:59:54
URL: http://icsiam.blogspot.com
Postat av: anna

Jag har funderat över det här de senaste dagarna och är inte allt för förvånad över att du tagit upp det faktiskt.. :)

Jag finner det rätt motbjudande att folk kan glädjas åt någon död och det förändrar ju faktiskt ingenting. Det är ju rätt tragiskt att folk tror att hämnd skulle hjälpa... Alla de älskat som dött, skräcken de blivit utsatta för försvinner ju inte bara för att denne man mördats. Sen kan man ju ifrågasätta vad som gjorde att det var okej att skjuta honom, bara sådär. Vad rättfärdigas det med? Att det han gjort är så pass vedervärdigt? Isåfall skulle väl rätt många idag levande personer, vara döda.

Jag kan nog inte påstå att jag älskar Usama bin Laden och jag vill nog inte ens att han ska bli förlåten, i alla fall inte en på ett tag :p. Men att glädjas åt någons död känns bara väldigt omänskligt..

2011-05-05 @ 19:57:16
Postat av: Jan-E

E: TackA: Om du inte vill att han ska bli förlåten, iallafall inte en på ett tag. När ska han då få möjlighet att bli det? Vem ska vara den första och sista att förlåta och var ska han vänta?

2011-05-09 @ 07:38:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0