Preaching and demokrati

Jaha, då har jag hållt min första predikan. Det var inte alls så stressigt eller nervöst som jag trodde. Titeln på predikan blev "Paradoxen som är de kristna kyrkorna". Den finns inspelad och ligger på fil ifall det är någon som är intresserad. Började med att lägga grunden att lägga grunden till vad kristna och därmed kyrkan är och ska göra. Hur orden "jag tycker" förstör massor och en uppmuntran att göra det enda vi ska göra. För att sammanfatta bredikan skulle man kunna citera Beatles "Love, love, love, all you need is love". Har anteckningarna här någonstans men orkar inte skriva upp allt jag sa men skicka ett mejl eller hör av er om ni vill ha filen så ska jag försöka skicka den.


Men det är inte det jag tänker på idag. Idag tänker jag på en aspekt på demokratin. Demokrati ger 168 000 000 miljoner om man söker på google (med engelsk stavning eftersom det är en ideologi som diskuteras i stora delar av våran del av världen) detta tyder på att det är populärt. På svenska så for man fortfarande 15 000 000 miljoner träffar. Slutsatsen man kan dra är att det är många människor som tycker saker om det. Vi ska nu titta lite på ett svensk demokrati.

Enligt Nationalencyklopedin (ett företag som fått uppdrag från sveriges riksdag men inte finansieras av dem) är "demokrati" följande:

Demokrati´ (grekiska dēmokrati´a 'folkvälde', av demo- och efterleden -krati´a '-välde', av krate´ō 'härska') har den språkliga betydelsen folkmakt eller folkstyre. Vad detta skall innebära råder det delade meningar om särskilt som demokratin, liksom de flesta andra samhällsföreteelser, befinner sig i ständig förändring.


Första googleträffen på democracy: Införandet av allmän rösträtt
i Frankrike 1848 efter franska revolutionen.

Det vi kan lära oss av definitionen i NE är att det kan betyda lite vad som helst beroende på var man är och vem som styr samhället. Från början var det till exempel äldre, manliga adelsmän med en viss förmögenhet som fick rösta i ett visst forum om man hade på sig vissa kläder. Vissa andra säger att demokrati är gräsrotsrörelsernas möjlighet att välja sina egna förtryckare. En tredje grupp säger är att det är enda vägen för lycka och jämställdhet för människor. De flesta verkar iallafall vara någorlunda överens att på gott och ont är demokrati det bästa alternativet vi har.
I Sverige så uttrycker vi demokratin genom parlamentarism (folkvald riksdag och våran regering). Eftersom definitonen av demokrati är så luddig så har Sverige en bestämd formulering i vår grundlag. I början av regeringsformens andra paragraf kan man läsa följande:

"2 § Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet."

Nu till poängen med dett inlägget. Med den här bakgrunden har jag en fråga om demokrati. Om den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Med risk för att blanda ihop begrepp, vilket är mest demokratiskt:

1. Våra folkvalda representanter bör ha en hög ersättning eftersom de har ett enormt ansvar inför hela folket. En representativ ersättning för de ansvaret de har.

2. Våra folkvalda representanter bör ha en ersättning som är ett genomsnitt på inkomsterna hos väljarna i landet. För att de representerar hela folket och ska följa med ekonomins upp och nedgångar, beskattningar o dyl eftersom mycket av det är effekter av deras beslut.

3. Våra folkvalda representanter bör ha minimilön. För att sporra dem att arbeta för att "höja" samhället underifrån och rent ideologiskt för att endast de som brinner för att göra skillnad och leda ska "lockas till politiken".

 

(Finns massor med andra argument för alla punkterna men hade inte ork, tid eller möjlighet att skriva alla).

 

1, 2 eller 3?


Kommentarer
Postat av: Theo

De folkvalda behöver i alla fall, liksom tjänstemän och andra med ansvarspositioner, ha en tillräckligt bra ersättning för att inte ersättningsnivån i sig ska utgöra en frestelse till korruption.Det resonemanget kan förstås expanderas till hela samhället i olika avseenden.

2011-11-28 @ 12:48:52
URL: http://www.thulekampanjen.se/
Postat av: mamma

hej på dej skulle gärna vilja lyssna på din predikan kramiz från mamma

2011-12-05 @ 19:40:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0