Hello Darth Apple

Idag när vi handlade på Coop här i Leksand blev jag väääldigt fundersam. Slank in på fruktavdelningen för att införskaffa lite apelsiner, funderade på några äpplen men det fanns inga som såg lockande ut. När jag vänder mig om för att gå vidare in i resten av butiken och fortsätta den lilla "shoppingtrippen" såg jag något strax över knänivå ovanför salladshuvudena. Något som först ser ut som två lådor med godispåsar. När jag väl ser vad det är kan jag faktiskt inte låta bli att le.

"Kära nån, världen är verkligen skev..."

Lådorna är något som jag tror flera har sett nu. Äppelbitar i påsar med antingen Dart Vader (men på lådan är det en bild på klonkapten CT-7567 eller möjligtvis en ARC (Advanced Recon Commando) Löjnant, bara det är en skum koppling som kan få ett eget inlägg om någon vill det) eller Hello Kitty på. Flera, däribland, min älskade fru har med rätta regerat på den väldigt underliga och hårda könsfördelningen. Det är väldigt klart att barn ska äta mer frukt men det är pojkar som ska äta frukten från blå/svarta påsar och flickor från de rosa påsarna. Men det är inte det jag tänker fokusera på nu. Jag ska heller inte fokusera på hälso- och miljöskillnaderna i att äta ett äpple som vuxit för sig själv och säljs helt (även om det är besprutat) och ett äpple som klyftats för maskin och sedan paketerats i en tätslutande plastpåse. Nej, inte ens på det enligt många osmakliga i att aktivt marknadsföra direkt gentemot barn.

En genomläsning av ett pressmedelande från "Sydgrönt" på "Jakobsson Reklam & PR" lär mig att vad syftet med dessa påsar är:
”Med vårt nya snacks vill vi erbjuda ett alternativ till vanligt godis. Vi hoppas kunna inspirera barn till att äta hälsosamt – och visa att nyttigt kan vara gott och kul!” Ted Stenshed, VD på SydGrönt

Ifall detta är syftet, hur väl stämmer det då överens med sith-kodexen? En fråga kvarstår förutsett att man vill osidåsätta gjutna, stereotypa könsroller, hälsa hos barnen som äter äpplena och morötterna, miljömedvetenheten, ideologi om barn ska äta färdigskivad frukt i plastpåsar. Den frågan är om du tycker att följande är lämpligt för dina (eventuella) barn:

Fred är en lögn
Det finns bara passion
Genom passionen får jag styrka
Genom styrkan får jag makt
Genom makten får jag seger
Genom segern kapas mina fångkedjor
Kraften ska frigöra mig

Ät våra äpplen...

 

Alternativt:

Fear leads to anger.
Anger leads to hate.
Hatred leads to power.
Power leads to victory.
Let your anger flow through you.
Your hate will make you strong.
True power is only achieved through
testing the limits of one's anger,
passing through unscathed.
Rage channeled through anger is unstoppable.
The dark side of the Force
offers unimaginable power.
The dark side is stronger than the light.
The weak deserve their fate.

Apples, they're good for you...

Någonstans får vi väl dra en gräns och varför då inte här?

Stackars någon

Jag tycker väldigt synd om någon. När jag har ansvar för något viktigt blir jag lite smånervös. Fullt normalt och ganska sunt till och med. Är man lite nervös tror jag att det är ett tecken på att man tar sin uppgift på allvar. Men att veta att man har många ögon på sig så ökar pressen ytterligare. Inte i betydelsen att "många tittar på mig nu" (vilket kan vara pressande för många i sig) utan i att det är mycket som hänger på mig nu. Hur det kommer att gå för människors, engagemang, tid, pengar eller till och med möjligheter eller liv! Då har man skäl att bli lite spännd. Nu är det så att någon har mycket press på sig. Mer än jag någonsin haft. Det handlar faktiskt om att det inte finns en cykelväg så att det blir livsfarligt att promenera mellan byar häruppe i Leksand, att betygen i svenska skolor sjunker, att det politiska klimatet i Europa hårdnar och blir allt mindre tollerant, att människor runt om i världen mår riktigt skit och att fattigdomen blir extremare. Det handlar om att hela våran planet påverkas av oss själva och destabileras så att vi själva kan komma att behöva möta en massutrotning av oss själva. Överallt vi tittar så kan man använda det engelska uttrycket "to hell in a wheelbarrow". Vi vet alla vems fel det är eftersom det i alla diskussioner och samtal är samma person som ställs mot väggen men som aldrig svarar och alltid gör oss besvikna med sin passivitet...

Varför gör inte någon något?

Tur att jag inte är någon iallafall...

RSS 2.0