Underliga attrahenter

I och med vårens ankoms har tussilago, vitsippor, maskroser och andra blomster hittat fram. Träden knoppas och allt det där. Igår fick jag ett underligt sug, jag ville så gärna plocka en vitsippa och stoppa den i munnen för att äta upp. Inte hela utan bara den vita blomdelen. Jag ville känna hur det vara att tugga den. Som tur var gjorde jag inte detta, har nu dubbelkollat och den är giftig att äta så ifall någon annan av er därute får samma sug att tugga vitsippor, gör det inte...

Skräckslagen eller leksugen?

Det är fler här och annars också som undrat exakt hur man gör för att få fyr på en kompost. Som jag skrev var det inte svårt alls, jag planerade det inte ens. Det gick till som så att jag krattade och räfsade hemma, gjorde fina små högar som skulle till komposten. När jag höll på att greja så passade jag på att lunta lite (jag har förstått att långt ifrån alla i vårat avlånga land vet vad "lunta" är, att lunta är att elda upp gammalt gärs). Jag passade på att styra elden mot de små högarna (en i taget) och eldade upp de lite grann också. Av det som blev kvar var det uppenbarligen något litet glödkorn som överlevde vattenhinken och hängde med när jag slängde resten i komposten. Men detta uppdagades så fort det knackade på dörren och jag fick höra "Jo, jag tror att det brinner i den där kompostgrejen du byggde".

Jag har tänkt lite på när man leker med katter... Det är väldigt roligt att ta ett snöre eller annat och låte dem jaga det. Om det är en lekfull katt kan man ägna flera timmar åt denna aktivitet. Men hur vet vi egentligen hur vad katterna tycker? Jag vill ju tro på att de tänker "Haha, vilket skojigt snöre... Jag ska nog ta den! Hihi, jag missade för att drog undan den!" när den lika gärna skulle kunna tänka "YEAAAAHH!!! Snöret är tillbaka!! Den här gången kommer jag att dö!! Måste klösa på eller gå under!! NEEJ!! HÄR KOMMER DET IGEN!!!" Är det fel att tycka det är roligt oavsett?

Het kompost

Ifall någon berättar för er, som någon har gjort för mig, att man råkat få komposten att börja brinna. Fnissa då inte. Eller jo, gör gärna det. Det är ganska snyggt gjort. En kompost är ju oftast lite småfuktiga och mulliga och småfuktigt är ju traditionellt ganska svårt att få eld på. Men nu kan jag ställa mig till den folkgrupp som lyckats med detta. Det var ju inte svårt alls.

Det finns så mycket jag vill göra, det vet jag bestämt. Med vad jag vill? Inte en susning. Hur ska jag ta reda på vad jag vill då? Ingen aning men medan jag väntar på att komma på det ska jag spendera en helkväll med min gigantiska polkagrisklubba som sällskap, vi två...

Vilddjursmöten

Igår stötte jag på två rävar när jag gick hem. Det är jätteroligt att stöta på vilda djur, speciellt om det blir ett litet ögonblick av ögonkontakt. Jag känner de gångerna att "detta är på riktigt, så här ska det vara". För vi delar ju våra områden med så många olika varelser. Djuren själva i gällande situation med ögonkontakten och det korta ögonblick av förståelse tänker säkerligen saker som "Skit! Hoppas han inte dödar mig!" eller "Hmm, kan jag äta den där?". Då är det på riktigt...

Uppfyllt hot

Man ska aldrig hota med någon som man inte själv uppfyller. Igår utfärdade jag ett hot som jag nu uppfyller. Jag har ca tre kilometer till skolan, på den korta tid det tar att gå den sträckan hinner kära lilla Bella som nämndes i ett föregående inlägg bajsa fyra gånger. Igår var det tre och jag sa att om det blev en fjärde går det upp på bloggen! Ångara mig lite nu med tanke på att jag sitter och skriver för hela världen att se om hundbajs... Hursomhelst ska inte en hund jag ensam skulle konsumera på en måltid bajsa så mycket och så ofta! Speciellt eftersom hon är så liten att hon knappt äter någonting! En hund som trotsar grundläggande biologiska principer...

Varandra och en hund

Jag undrar hur mycket vi egentligen ser varandra? Hur mycket lägger vi märke till människor runt omkrung oss? Vi ser ju att det är folk och att se människor helt och hållet går ju inte med våran begränsade kapacitet. Men hur mycket ser vi? Jag har ju hört mycket om människor i min närhet att de gjort så och de har sagt så, jag har även själv sett människor göra si och så och säga ditt och datt. Är jag en bra medmänniska? Hur som helst så hittade jag en kola i min väska idag som jag åt nu efter lunch! Det var väldigt gott men är jag en sämre människa som åt den istället för att se en människa som behövde den bättre och gett bort den till sagda människa?

Även om jag är en bra människa eller inte så hoppas jag att jag blir en bättre människa, både i aktiv handling och i och med att jag tänker på det. En annan sak som jag funderat på är Frankrike.

Igår var jag ute på tomten väldigt länge och grejade och fixade och till sällskap hade jag hunden Bella (jag är hunvakt denna veckan). Det var väldigt trevligt att röja lite, elda skräp, leka med Bella, fixa roliga saker och att lukta och känna vår. Men en sak tycker jag kändes lite konstigt. Vi har två grannhus som vi delar tomtgräns med och bägge dessa hushåll har också hund. Först gick den ena grannen ut och slängde sopor, stannade vid sopkärlen, stoppade händerna i fickorna och blängde på oss en stund. Eftersom vi ser varandra ibland så slängde jag iväg en vink och ett "Hej, hej!" men ingen reaktion. Efter en kort stund gick han in. Då kommer nästa granne ut från sitt hus, går vägen förbi våran gård så han ser vad vi gör, fortsätter femtio meter till innan han vänder och går hem. Är det bara jag eller är det någon som vill ha koll på mig? Beter sig grannar eller hundägare vanligtvis såhär? Storebror ser mig och han har hund...

Ingenting är självklart

Idag går vi igenom punktskrift och försöker få in ett nytt tankesätt i huvet. Då säger någon "det här är ju inte logiskt alls!" och för en sekund hinner jag tänka "precis, varför är det inte lika logiskt som vårat alfabete..." då det slår mig. Varför är a, b, c, etc så självklart? Jaja, i gammal grekiska så är alfa och beta de första två första bokstäverna men varför är det så himla logiskt? Jo, de gjorde ju så då... Och varför gjorde dem så? Varför var inte lambda först? Då skulle vi kanske lärt oss lambadan när vi började skolan istället för alfabetet. Allting beror på någonting och väldigt mycket beror på att någon tyckte någonting och eftersom folk verkligen kan tycka vad som helst så är ingenting självklart...

Nu börjar min lektion, jag kanske blir lite sen. Ska säga till läraren att det inte alls är självklart att jag ska vara där eller att vi ens ska ha lektion eller att hon är kvinna. Den här dagen kan inte gå fel!

Köttbulleratio

Det finns en osynlig hand i maten! Detta gör ju då direkt att man undrar, vad är den ultimata maträtten och hur ska man mäta detta? Alla är ju med på att det finns olika god mat. Vi provar att sätta in köttbullar med makaroner och ketchup på X-axeln i ett diagram.

 

Som ni ser tycker jag detta är ganska gott men inte übergott (speciellt om man är väldigt hungrig, men i de omständigheterna stiger allting åt "God". Därför fokuserar jag nu på "normalhungrig", "normal rumstemperatur", "normalutrustat kök" och "normalt lufttryck"). Men frågan är nu, hur svårt är det att göra köttbullar och makaroner med ketchup? Köttbullar tar ju en stund att rulla och det är lite knepigt att få dem runda men det är inte så svårt. Makaroner i sig är knappt matlagning och går löljigt lätt, om man utgår från att man som jag köper ketchup ska man inte ens prata om det, det är inte matlagning. Som sagt, det är ganska lätt att göra. Vi sätter in det.


Vi provar att sätta in lite fler maträtter och ser vad vi får.
1. Nudlar med den där kryddpåsen.
2. Brieost i ugnen med basilika och tomat.
3. Fläskfilé med ädelostinlägg och fransk potatisstuvning.
4. Kineiska gåsaskägg.


I ärlighetens namn har jag aldrig ätit kinesiska gåsaskägg men vad jag vet om dem så tar det över månaden att göra och involverar att låta råa ägg ligga i aska. Men det jag vet gör att jag placerat dem som ni ser ovan. Men som jag placerat dessa rätter kan man dela i diagramet i fem olika områden.


Nu ser det ganska bestämt ut men det är väldigt flytande linjer och det är också högst personligt, men grundprincipen tror jag stämmer för de flesta. Det som ska strävas efter är ju självklart de högra fälten. Det mittersta är den "flytande zonen" som skulle kunna vara allt eller bara ett fält. Om man vill lägga in fler dimensioner går det också. Jag funderar på att lägga in näring/nyttighet som en tredje dimension i detta men nu måste jag verkligen gå på toa och sen ska jag äta lite choklad innan jag går ner till stan för att träffa en go vän.

RSS 2.0