Back to the basics

Vad vet du? Kan du någonting? Vad är att kunna något? Håller just nu på med en kurs från Umeå som ställer just dem frågorna. Skitspännande! Jag har just nu för mycket tankar i huvudet vad gäller rationalism, materialism, idealism, empirism, etc... Så det tänker jag inte utsätta er för kära läsare. Istället har jag något riktigt spännande att visa som jag tycker kan vara riktigt roligt att veta plus nyttigt för egot när man tror sig veta så mycket. Beskåda följande bevis:

 Nu sitter ni där och tänker "..." eller hur? Det är lugnt, jag också. Men vad 17 är detta då? Jo, det är ett bevis, skrivet med symbolisk logik av en man som hette Bertrand Russel runt år 1912. Då han och några medarbetare skrev ett matematisk verk för att grundlägga vad matematik är. Verket hette Principia Mathematica (vilket inte ska misstas för Isaac Newtons verk som brukar kallas samma sak men som heter Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica). Vad är då grunden för matematik? Var härstammar allt ifrån? Jo, det tror jag att alla kan. "1+1=2".
Det är det Lord Russel bevisade för snart 100 år sedan, att 1+1=2.  Är det inte helt otroligt att allting som gjordes innan dess basserades på icke bevisade fastslagna teorier? Allmänt vedertagna men fortfarande aldrig bevisade fakta? Galileo Galilei, Isaac Newton, Phytagoras, alla baserade sig på något som inte bevisades förrän 1912 för att alla tog det för självklart. Vad tar vi för självklart som kan visa sig vara fel om 100 år?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0