Brev skickat till Jan Björklund

Hej på er i utbildningsdepartementet och då framförallt Jan Björklund.

Jag heter Jan-Erik Grenlund och den 17 mars sökte jag till ämneslärarutbildningen med inriktning arbete i gymnasieskola. Förhoppningsvis kommer jag om några år bli en av lärarna som undervisar i naturvetenskapliga ämnen. Det var en lite brokig väg som tog mig fram till att söka. Det tog mig tre års studier på en folkhögskola till att komma fram till att det är lärare jag vill bli. Därefter jobbade jag som obehörig lärare på en gymnasieskola i ytterligare tre år. Här lärde jag mig en del saker. För det första att det är de här åldrarna jag vill arbeta med och att om jag vill bli lärare så kommer det att bli tufft. Men glöden hade tänts nu när jag fått blodad tand. Mitt ämne då var teckenspråk, ett ämne lite på kanten där bristerna i systemet blir väldigt tydliga (seriöst, turerna kring detta ämne och hur reformerna påverkat är sinnessjukt).

Jag ville få min behörighet och efter samtal med högskolor, universitet och till sist med skolverket om vilka alternativ jag hade insåg jag att det skulle bli svårt. Hade det funnits någon typ av flexibilitet i systemet eller om jag hade kommit in före era reformer hade jag varit halvvägs till ett-ämneslärare nu med möjlighet till tillsvidareanställning och möjlighet att bredda mig i fler ämnen. Men nej, efter många vändor fram och tillbaka så hade till sist skolverket bara ett alternativ att råda mig till för att ge mig behörighet i ämnet jag redan undervisade i. Det skulle ta mellan sju och tretton års studier.

Det var nära att min glöd slocknade där och jag övervägde att överge skolvärlden för att istället bli något som kunde betala tillbaka sig själv och betala av de CSN-lån jag redan hade. Hellre en ekonomisk trygghet än ett decennium av studier och knaper tillvaro för mig, min familj med ett alldeles nytt barn som jag vill kunna ge all trygghet i världen. Men det höll inte, jag visste att det är lärare jag vill bli och vara. Därför tar vi som familj en chans och jag har sökt. Till hösten börjar jag. Om jag lyckas ser vi om några år, jag är fortfarande 27 år så tid finns även om jag inte kan se det nu.

Jag vill göra det tydligt att detta gör jag trots skolreformerna ni drivit igenom, inte tack vare eller på grund av. De har motarbetat mig men människor som jag, som faktiskt vill bli lärare är viktigare än så.

Jag ska bli lärare!

//Jan-Erik Grenlund

RSS 2.0